Hívők csoportja Németországban elutasítja a zsinati utat: “Katolikusok akarunk maradni”

Birgit Kelle, a Neuer Anfang (Új Kezdet) németországi laikus csoport szóvivője az EWTN Noticiasnak adott május 29-i interjújában kifejtette, hogy tagjai azért utasítják el az Egyház által Németországban kezdeményezett zsinati utat, mert “katolikusok akarnak maradni”.

Ez a laikus kezdeményezés két évvel ezelőtt indult, amikor a püspökök és különböző laikus vezetők Németországban már elindultak a vitatott Zsinati Úton.

A Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) és a Német Püspöki Konferencia által szervezett Zsinati Út 2019-ben kezdődött.

Ez év márciusában jóváhagyta a gender-ideológia katolikus tanításba való beépítését célzó intézkedéseket, a nők diakonisszává szentelését, a homoszexuális házasságok megáldását, a laikus prédikáció normalizálását a misén, valamint azt a kérést, hogy a Vatikán “vizsgálja felül” a papi cölibátus fegyelmét.

Kelle az EWTN Noticiasnak elmondta, hogy egyesületük igyekszik felemelni a hangját, “egy igazi új kezdetre összpontosítva Németországban”, mivel “sok ortodox katolikust képviselnek, akiket aggaszt a zsinati út és annak döntései“.

Az Új Kezdet szóvivője arra is rámutatott, hogy “a világi tisztségviselőket, akik a Zsinati Út részei voltak, azért nevezték ki, hogy a normális laikusokat képviseljék, de ők nem ezt teszik“.

A normális katolikusok, akik vasárnaponként a templomban ülnek, nem vesznek részt ebben a folyamatban, így minket nem hallgattak meg” – magyarázta.

Ezért mi nem ‘valami ellen’ vagyunk, hanem megpróbálunk ‘valamiről nevelni’ [Jézus tanítása] és különösen a katolikus egyház egysége alapján” – tette hozzá.

Nem követjük a zsinati út döntéseit és irányelveit, mert katolikusok akarunk maradni” – hangsúlyozta.

A vita, a papírok, a döntések, minden megerősíti a félelmeinket, hogy ők [a Zsinati Út] nem reformot akarnak az egyházban, hanem a katolikus egyház új tanítását. És ez minket Németországban az egyház többi részével való szakításhoz vezet” – panaszolta a szóvivő.

Kelle emlékeztetett arra, hogy csoportja januárban levélben adta át aggodalmait Ferenc pápának, tavaly pedig elhozták neki az ezzel kapcsolatban általuk készített kiáltványt.

Tevékenységükkel kapcsolatban Kelle elmondta: “Konferenciákat tartunk tudományos téren, de külön konferenciákat is a papok számára, mert naponta tapasztaljuk, hogy vannak katolikusok, akik nem akarják a közösségekben megvalósítani a zsinati utat és annak határozatait“.

Ugyanakkor sajnálkozott, hogy ezek a katolikusok “nagy nyomásnak vannak kitéve, amikor az aktivizmusról van szó, hogy ne hajtsanak végre olyan dolgokat, amelyek egyértelműen ellentétesek a katolikus tanítással“.

Az Új Kezdet szóvivője felszólította “a világ katolikus egyházát, hogy lépjen közbe Németországban“.

A katolikus egyház része akarunk lenni világszerte, és most éppen olyan püspökökkel és világi tisztségviselőkkel állunk szemben, akik elutasítják az összes [ellenvetésünket], ami Róma, a pápa és a Vatikán ellen irányul” – mondta.

Ezt a történetet először az ACI Prensa, a CNA spanyol nyelvű hírpartnere tette közzé. A CNA lefordította és átdolgozta.

Walter Sanchez Silva

Forrás: catholicnewsagency.com

Legolvasottabb írások129 times!

Print Friendly, PDF & Email