Lengyelországban a LMBTQ lobbi pontot szerez

Első alkalommal ismerte el egy külföldön polgári házasságot kötött homoszexuális pár egyesülését a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság, ami hozzájárulhat a jogszabályok megváltoztatásához egy olyan országban, amely eddig ellenállt a “házasság mindenki számára” legalizálásának.

A hagyományos értékekhez ragaszkodó katolikus Lengyelország megingott a 2022. november 3-i Legfelsőbb Bírósági döntéssel.

A történet eleje: Jakub és Dawid 2017-ben Madeirán kötöttek polgári házasságot. A két aktivista öt éve próbálja elérni, hogy “házasságukat” elismerjék egy olyan Lengyelországban, amely mindeddig elutasította az azonos neműek egyesülésének legalizálását.

2018-ban a varsói anyakönyvi hivatal elutasította a két férfi lépéseit, akik ezután az igazságszolgáltatáshoz fordultak. Miután első fokon alulmaradtak, a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság végül úgy döntött, hogy helyt ad a kérelmüknek, magára a lengyel alkotmány szövegében meglévő joghézagra hivatkozva.

Ez utóbbi ugyanis a 18. cikkben kimondja, hogy “a Lengyel Köztársaság védi és védelmezi a házasságot mint a nő és a férfi szövetségét, a családot, az anyaságot és a szülői minőséget“.

Az ügyben ítélkező bírák szerint nem lenne kifejezett és formális tilalom, amely szabályozná és jogi keretet adna a homoszexuális kapcsolatoknak.

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság ítéletét üdvözölte az LMBT közösség, amely lehetőséget lát benne ügye előmozdítására, sok “párt” arra ösztönözve, hogy a szomszédos Németországba menjen, ahol 2017. október 1-je óta legális a “házasság mindenkinek“. Végső soron a cél az, hogy a lengyel államot meghajlásra késztessék az azonos neműek egyesülésének legalizálása érdekében.

A progresszívek harca azonban még messze van a győzelemtől: 2019 óta mintegy száz helyi hatóság alakított ki “stop LGBTQ” zónákat, amelyeken belül tilos a homoszexuális lobbik propagandája, és a hagyományos család népszerűsítése zajlik.

Ezek a zónák most az Európai Unió célkeresztjében vannak, amely fokozza a nyomást a lengyel kormányra, hogy zárja be őket.

A természetes rend védelmezői számára tehát nem marad más megoldás, mint vagy elérni az alkotmány pontosítását, hogy a házasságot megvetők ne rohanhassanak a szakadékba, vagy pedig szemtanúi lehetnek a külföldről érkező “házasságot mindenkinek” bevezetésének.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások231 times!

Print Friendly, PDF & Email