Németország: Néhány egyházmegyében már működnek zsinati tanácsok

A németországi katolikus egyházmegyei tanácsok képviselői támogatják a zsinati út által előirányzott és Parolin, Ladaria és Ouellet bíborosok levelében elítélt zsinati tanács létrehozását. Egyes egyházmegyékben már működnek ilyen tanácsok, bár a Szentszék szerint nincs helyük az Egyházban.

A passaui egyházmegye (Szerk.: Mivé lettél Boldog Gizella szülőhelyének katolikus(?) városa?) éves közgyűlésén kijelentették, hogy “folytatni kell a lépéseket a bizottság és az országos zsinati tanács, valamint a különböző egyházmegyékben a zsinati tanácsok megalakítása érdekében” – áll abban a határozatban, amelynek kivonatát a Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) hétfői sajtóközleményében idézte.

A cél a tanácskozás és a közös döntéshozatal kultúrájának előmozdítása, amelyben a zsinatosság kifejeződéseként megvalósulhat az átláthatóság és a hatáskörök szétválasztása” – olvasható az állásfoglalásban. A szinodalitás erősíti és nem gyengíti a püspököket – írják.

Ezzel reagáltak a vatikáni államtitkárság január végén közzétett levelére. Ebben a dokumentumban a Kúria bíborosai, Pietro Parolin, Luis Ladaria és Marc Ouellet arra figyelmeztettek, hogy “sem a zsinati út, sem az általa létrehozott testület, sem a püspöki konferencia nem rendelkezik hatáskörrel arra, hogy nemzeti, egyházmegyei vagy egyházközségi szinten zsinati tanácsot hozzon létre“.

Georg Bätzing püspök, Limburg püspöke, a Német Püspöki Konferencia, valamint a Zsinati Út elnöke a maga részéről emlékeztetett arra, hogy egyes egyházmegyék már bevezetik a Zsinati Tanácsokat, vagy már évek óta rendelkeznek ilyen struktúrákkal. Név szerint azonban egyetlen egyházmegyét sem említett.

A “Passaui nyilatkozat” című szöveg így szól: “Bátorítunk mindenkit, hogy kövesse ezt az utat a zsinati egyház felé”. A szerzők pedig leszögezik: “Ez nem ellentétes a római levél tartalmával, hiszen minden helyi püspök saját hatáskörénél fogva létrehozhat egy ilyen zsinatot az egyházmegyéje számára”.

Ez utóbbi kijelentés megdöbbentő, hiszen a római levél pontosan az ellenkezőjét mondja: “Szeretnénk leszögezni, hogy sem a Zsinati Út, sem az általa létrehozott bármely testület, sem pedig bármely püspöki konferencia nem rendelkezik hatáskörrel arra, hogy országos, egyházmegyei vagy egyházközségi szinten “zsinati tanácsot” hozzon létre.”.

A választ a pápa in forma specifica hagyta jóvá, ami különleges hatáskörrel ruházza fel. De a zsinati út követői nem felejtették el Che Guevarát: “A forradalom olyan, mint a kerékpár: ha nem halad előre, akkor elesik. Amit ők úgy fordítanak le, hogy: “Boldogok vagyunk a püspökeinkkel a zsinati egyház felé vezető úton”.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások271 times!

Print Friendly, PDF & Email