Pogányság: Maya rítusok a misében

A dél-mexikói San Cristóbal de Las Casas egyházmegye javaslatot fog küldeni Ferenc pápának, hogy az őslakos maja rítusokat vegyék be a misékbe. Ez magában foglalná a táncokat, a zenét, sőt a nők részvételét is a liturgiában.

Felipe Arizmendi Esquivel bíboros, San Cristóbal korábbi püspöke, aki a munkát koordinálja, 2023. március 1-jén az EFE spanyol nyelvű hírügynökségnek kifejtette, hogy a javaslatot áprilisban terjesztik a Mexikói Püspöki Konferencia (CEM) közgyűlése elé. .

Ezt követően májusban Rómában a mexikói liturgiapasztorációs bizottság elnöke, Víctor Sánchez Espinosa, Puebla érseke fogja kifejteni.

Msgr. Martínez tisztázta, hogy a szóban forgó újításokat már gyakorolták a szentmise celebrálásakor Tzeltalban és Tzotzilban. “A püspök és a közösség jóváhagyta őket, most azt szeretnénk, ha Rómától, az egyetemes egyház apostoli székétől megkapnák a jóváhagyást” – tette hozzá.

Az EFE szerint ez a második ilyen javaslat egy helyi katolikus közösség részéről, az első a zairiai rítus volt, amelyet 1988-ban hagyott jóvá a Szentszék.

Zairiai rítus, mexikói rítus, amazóniai rítus, de nem tridenti rítus.

(A tzeltal egy maja nyelv, amelyet Mexikóban, főként Chiapas államban beszélnek mintegy félmillióan. A tzotzil szintén maja nyelv, amelyet ugyanebben az államban valamivel több mint félmillióan beszélnek).

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások147 times!

Print Friendly, PDF & Email