Szent Kollégium: A vallásosak befolyással rendelkeznek

A négy szalézi bíboros – egy ötödiket szeptemberben neveznek ki. A jelenlegi pontifikátus alatt tovább növekszik a vallási rendekből származó bíborosok befolyása. A 2023. szeptember 30-ra tervezett következő rendes nyilvános konzisztóriumon a négy bíboros közül, aki konklávé esetén képes megválasztani a következő pápát, egy vallási rendhez fog tartozni.

XVI. Gergely pápa – aki kamalduli rendi tag volt – halálakor a Szent Kollégiumot alkotó bíborosok nemigen éreztek ínyére az apostoli paloták folyosóin pontifikátusának utolsó szakaszában végigsöprő szigorúságnak, és megfogadták, hogy nem egy rendi tag ül Péter trónjára.

Azóta sok minden megváltozott. A fogadalmak szigorú fegyelme a II. vatikáni zsinat nyomán érezhető enyhülést tapasztalt, és a porporati már nem féltek attól, hogy 2013-ban egy jezsuitát választanak vezetőjüknek, aki néhány év alatt gyökeresen átalakítja a Szent Kollégiumot.

Ennek következtében – az FSSPX.News hasábjain már elégszer elemezték – a bíborosok gyűlése nagymértékben globalizálódott, hogy már nem a Kúriára vagy Európára összpontosul, hanem részben az jellemzi, hogy a vallási intézményekből származó prelátusok jelentős súlyt kapnak.

A szeptember 30-án a Szent Kollégiumot alkotó 243 egyházfő között összesen 56 egyházi személy lesz, akik közül 33 választó még nem töltötte be a sorsdöntő 80. életévét.

A szaléziak vannak a legtöbben 11 bíborossal, köztük 5 elektorral, akiket Ferenc pápa hozott létre: Charles Maung Bo, Virgilio Do Carmo da Silva, Cristobal Lopez Romero, Daniell Sturla és Angel Fernandez Artime.

Tíz porporati a nagy ferences család soraiból kerül ki, köztük Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka és François Xavier Bustillo, Ajaccio püspöke, egyike annak a két franciának, akik jövő szeptemberben kapják meg a vörös kalapot.

Kilenc bíboros ugyanabból a rendből származik, mint a pápa, köztük Msgr. Jean-Claude Hollerich, a bíborosi tanács tagja és a püspöki szinódus előadója. Két bíboros a domonkos rendhez tartozik, kettő az augustinusokhoz, kettő spirituális, kettő pedig lazarista.

Kilenc másik intézetnek van bíborválasztottja – köztük a karmelita Anders Arboreliusnak, az első skandináv bíborosnak -, más kongregációknak pedig nem bíborválasztottja: a Don Calabria művének, a Fehér Atyáknak, az eudistáknak, a Mária Szeplőtelen Oblátusainak, a skalabriánusoknak és a mariamitáknak a maroniták pátriárkájával, Bechara Raival.

(Forrás: Aci Stampa – FSSPX.Actualités)
Illusztráció 1: Romanuspontifex, CC BY-SA 3.0, a Wikimedia Commonson keresztül.
Illusztráció 2: Agenzia Fides, CC BY 4.0, a Wikimedia Commonson keresztül.
Illusztráció 3: José Fernando Real, CC BY-SA 4.0, a Wikimedia Commonson keresztül.
Illusztráció 4: dioceserabat.org
 

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások129 times!

Print Friendly, PDF & Email