Hollandia: 1-12 éves korú gyermekek számára is lehetséges lesz az eutanázia

Hollandiában a Groningeni Jegyzőkönyv – egyfajta megállapodás az orvosok rendje és a holland ügyészség között – már garantálja a büntetőeljárás elkerülését, ha egy orvos bizonyos feltételek mellett véget vet az egyévesnél fiatalabb újszülött életének. Az eutanázia már létezik felnőttek és 12 év feletti gyermekek esetében.

Az orvostársadalom egy része azt kéri, hogy ezt a rendszert alkalmazzák a 12 év alatti gyermekekre is. Az Igazságügyi Minisztérium szeptemberben javasolta, hogy a büntető törvénykönyv “vis maior mint vészhelyzet” kivétele, a holland büntető törvénykönyv 40. cikkelyének legyen része.

A tervezetet az igazságügyi miniszter terjesztette a parlamenti képviselők elé, és a félévben vita tárgyát képezte. Eszerint az orvos bizonyos feltételek mellett véget vethet egy 1 és 12 év közötti gyermek életének:

  • A szenvedés reménytelen és elviselhetetlen, és semmilyen módon nem enyhíthető, még palliatív ellátással sem.
  • Az orvos a diagnózist és a prognózist a gyermek képességének megfelelően megbeszélte a gyermekkel, és elmagyarázta neki, hogy az életének befejezése az egyetlen módja annak, hogy véget vessen szenvedésének; a gyermek nem adja jelét annak, hogy ellenezné.
  • A szülőket tájékoztatták, és beleegyezésüket adták az eutanáziához.
  • Az orvos konzultált legalább egy másik független orvossal, akinek a véleménye azonban nem
    nem kötelező érvényű.
  • A gyermeken végzett halálozási eljárást “kellő gondossággal” végzik el.

A Legfőbb Ügyészek Kollégiumának negatív véleménye

A minisztérium kikérte a Legfőbb Ügyészek Kollégiumának véleményét, amely negatívan nyilatkozott. A kollégium úgy véli, hogy a belátási képességgel nem rendelkező emberek, például egyes 12 év alatti gyermekek életének véget vetése túl fontos kérdés ahhoz, hogy azt egy egyszerű miniszteri rendelet – amely nem törvény – keretbe foglalja.

A testület hangsúlyozza az egyértelműség hiányát, különösen az élet végét érintő “szokásos” orvosi cselekmény és a gyermek életének aktív befejezése közötti különbség tekintetében. A testület felteszi a kérdést: a szenvedés kifejezés magában foglalja-e az elégtelen életminőséget? Milyen mértékben kell figyelembe venni a szülők szenvedését?

A Holland Orvosok Szövetsége (KNMG) szintén negatív véleményt adott ki a tervezettel kapcsolatban. Különösen aggasztják azok a következmények, amelyek a belátási képességgel nem rendelkező betegek más csoportjaira nézve következhetnek be.

Milyen esetekről van szó?

A súlyosan beteg gyermekek szüleivel készített interjúkból, akik szerették volna, ha gyermekük életét megrövidítik, kiderül, hogy utóbbiak főként rákos, neurológiai vagy anyagcsere-betegségekben, illetve a szívre vagy az izmokra ható betegségekben, ellenőrizhetetlen epilepsziás rohamokban, végül pedig bizonyos nyugtatók hatástalanságában szenvedtek az élet végén.

Ezek a “szélsőséges esetek” már a kezdetektől fogva felvetik a gyermek palliatív ellátás kérdését, nemcsak a fájdalomcsillapítás, hanem talán különösen a hátralévő napok értelmének szempontjából. Hangsúlyozzák, hogy sürgős orvosi és társadalmi fejlődésre van szükség ezen a területen, amelyet sok szempontból rövidre zárna a halálozási eljárás jóváhagyása ezen gyermekek esetében.

Az intézkedést április 14-én jelentette be Ernst Kuipers egészségügyi miniszter. Az eutanáziát olyan 1 és 12 év közötti gyermekekre fogják alkalmazni, akiknek a halála elkerülhetetlen, és akik elviselhetetlen fájdalmakat szenvednek. A miniszter szerint ez évente öt-tíz kiskorút érinthet.

Az elképzelések szerint az intézkedést egy olyan rendezéssel fogják végrehajtani, amely a “olyan súlyos betegségben vagy rendellenességben szenvedő gyermekek egy “kis csoportjára” összpontosít majd, hogy a halál elkerülhetetlen“, és amelyet a közeljövőben kell végrehajtani.

Mark Rutte kormánya azt tervezi, hogy még idén közzéteszi a szabályozást, és valamikor a hatályba lépés után értékelést végez.

Az egészségügyi miniszter állításait nem szabad készpénznek venni: az eutanáziára vonatkozó törvények minden olyan országban, ahol már bevezették őket, a szalámitörvényt követik [ismétlődő, korlátozott tények felhasználása egy törvény kiterjesztésére, a szerk.]. Azt ígérik, hogy a törvény tökéletesen meg lesz fogalmazva, és csak ilyen és ilyen esetben fogják alkalmazni… És néhány évvel később megjelenik egy első kiterjesztés akár az eseteket, akár az életkort illetően. Ez csak idő kérdése.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások107 times!

Print Friendly, PDF & Email