Franciaország: Pünkösdi zarándoklat (2 nap) – május 28. vasárnap – Sok képpel

A gyakran végtelennek tűnő első nap után a zarándokok másnap korán indultak, hogy elérjék a második táborhelyet, ahol este 6 órakor a pünkösdi pápai szentmisét celebrálták. Miután az első cikkben a chartres-i zarándoklat előzményeit tárgyaltuk, ez a cikk a közelmúlt történetét követi nyomon.

A Hagyományok Zarándoklatai Egyesület 1991-ben alakult. Az önkéntesekből álló csapatból és egy állandó titkárból álló szervezet küldetése az ezeréves zarándoklatok hiteles szellemben történő lebonyolítása, különös tekintettel a zarándokszemléletre és a lelki vezetésre.

Így az egyesület minden évben a pünkösdi hétvégén zarándoklatot kínál Chartres-ba, kétévente pedig zarándoklatot a Santiago de Compostela-i úton.

Ennek érdekében az egyesület úgy döntött, hogy a káplánság nagy részét a Szent X. Pius Társaságra bízza.

Marcel Lefebvre érsek 1988-as felszentelése után az 1982 óta megrendezett chartres-i zarándoklat szakadáson ment keresztül. A hagyományos zarándoklatok úgy döntöttek, hogy a zarándoklatot a chartres-i székesegyházból indítják, és nem ott fejezik be. Ez egy szerencsejáték volt.

Az elképzelés nem az volt, hogy évszázadokat menjünk vissza, hogy a tiszteletreméltó kegyhelyre meneküljünk, hanem éppen ellenkezőleg: ebből az ereklyéből, ebből az ősi kegyhelyből, ebből a bevált hitből induljunk ki. Megújulni Máriában, hogy elvezessen minket Istenhez, és hogy tanúságot tegyünk róla felebarátaink előtt – ez a zarándoklat értelme.

Ez tökéletes összhangban van a pünkösd ünnepével, amely alatt minden évben megrendezésre kerül a zarándoklat, és amely arra a napra emlékezik, amikor az apostolok megkapták a Szentlelket, mielőtt kiküldték őket a világba, hogy hirdessék az örömhírt.

Az idei lelki dosszié címe: “A boldogságok, a szentség bátorsága, a kereszténység merészsége“. Ebben kifejtésre került:

Szent Ágoston már a Vallomások megírása előtt is kommentálta ezeket a boldogságokat és a hegyi beszédet. Urunk e beszédében a keresztény élet tökéletes modelljét látja. Ezt háromszor is elmondta: “Ha valaki jámboran és józanul megfontolja a mi Urunk, Jézus Krisztus hegyi beszédét, ahogyan azt a Máté evangéliumában olvassuk, úgy gondolom, hogy a legmagasabb erkölcsöket illetően a keresztény élet tökéletes mintáját fogja benne találni.

Három napon át, Chartres-tól Párizsig zarándokok ezrei gyalogoltak és imádkoztak, miközben elmélkedtek ezen az igazi lelki útravalóról. Több mint száz papot, szerzetest és szeminaristát követve 4000 zarándok indult el Chartre-ból.

Forrás: fsspx.news

[metaslider id=”6127″]

Legolvasottabb írások120 times!

Print Friendly, PDF & Email