Az FBI dokumentumokat ad a Kongresszusnak a katolikusokat célzó feljegyzéssel kapcsolatban

Az új dokumentumokat csak a képviselőház igazságügyi bizottsága kapta meg. Az FBI azt kérte, hogy a bizottság ne terjessze a dokumentumokat anélkül, hogy előzetesen konzultálna vele. Az FBI kedden átadta a kongresszusnak az iroda mostanra visszavont, kiszivárgott feljegyzésével kapcsolatos belső dokumentumokat, amely a hagyományos latin mise híveinek vizsgálatát javasolta.

A kiszivárgott, január 23-án kelt feljegyzés, amely az iroda richmondi irodájából származik, azt állítja, hogy a faji vagy etnikai indíttatású erőszakos szélsőségesek valószínűleg a következő 12-24 hónapon belül “a következő általános választási ciklus előtt” nagyobb érdeklődést fognak mutatni a “radikális-tradicionalista katolikus ideológia1” iránt.

Az új dokumentumokat csak a képviselőház igazságügyi bizottsága számára bocsátották rendelkezésre. Az FBI azt kérte, hogy a bizottság ne terjessze a dokumentumokat anélkül, hogy előzetesen ne konzultált volna vele.

A dokumentumok kiadása azt követően történt, hogy Jim Jordan ohiói republikánus képviselő, a bizottság elnöke azzal fenyegetőzött, hogy az FBI igazgatóját, Christopher Wrayt megvetéssel vádolja amiatt, hogy az iroda késlekedett válaszolni két idézésre, amelyek az első alkotmánymódosítás állítólagos megsértését vizsgálták az irodától.

Ezek az állítólagos jogsértések mind az FBI vizsgálatával kapcsolatosak, amely az állami iskolák igazgatótanácsi ülésein ellenvéleményt hangoztató szülők ellen folyt, mind pedig a richmondi hivatal belső feljegyzésével, amely a “radikális tradicionalista” katolikusokat és azok lehetséges kapcsolatait vette célba a “szélsőjobboldali fehér nacionalista mozgalommal”.

Amikor februárban kiszivárgott a katolikusok célkeresztbe állításáról szóló feljegyzés, az amerikai püspökök és a katolikus közösség számos tagja felháborodással reagált. Februárban 20 állam főügyésze írt alá egy levelet Merrick Garland amerikai főügyésznek, amelyben elítélték az FBI feljegyzését.

A CNA megkeresésére, hogy kommentálja a dokumentumokat, a képviselőház igazságügyi bizottságának szóvivője azt mondta: “Átvizsgáljuk a dokumentumokat, és minden továbbra is napirenden van“.

Az FBI richmondi irodájának katolikusokra vonatkozó feljegyzése “nem felelt meg az FBI előírásainak, ezért visszavonták” – közölte Christopher Dunham, az FBI megbízott igazgatóhelyettese a Jordannek írt keddi levelében, amelyet a Washington Examiner szerzett meg és tett közzé.

Az iroda vizsgálati osztálya belső felülvizsgálatot végez a feljegyzés elkészítésének folyamatáról, és már majdnem befejeződött – áll a levélben.

A levél szerint a vizsgálati részleg már augusztus 22-én tájékoztatja a képviselőház igazságügyi bizottságát a felülvizsgálatról.

Az FBI richmondi dokumentumára Dunham Jordan levelében “január 23-i tartományi perspektíva” néven hivatkozik.

A bizottság január 23-i tartományi perspektívával kapcsolatos kéréseinek kézhezvétele óta az FBI két dokumentumot állított elő összesen 266 oldal terjedelemben, és további információkat szolgáltatott az idézés kéréseire válaszul” – áll a levélben.

Az FBI március 23-án adta át a képviselőház igazságügyi bizottságának a feljegyzést; azt azonban “bűnüldözési szempontból érzékeny információk, például a folyamatban lévő bűnügyi nyomozásokra vonatkozó információk, valamint személyazonosító adatok” miatt szerkesztették – áll Dunham levelében.

A levél szerint a feljegyzésnek egy kevesebb szerkesztéssel ellátott változatát az új dokumentumokkal együtt benyújtották.

A bizottság kérésére és a dokumentumban hivatkozott információk jelenlegi bűnüldözési érzékenysége alapján azóta igyekeztünk a lehető legtöbb ilyen szerkesztést eltávolítani, és mellékeljük a január 23-i Domain Perspective kevésbé szerkesztett változatát” – áll a levélben.

Tisztelettel kérjük, hogy a bizottság ne hozza nyilvánosságra vagy más módon tegye közzé az ebben a dokumentumban tükröződő információkat az FBI-jal való előzetes egyeztetés nélkül” – írta Dunham.

A levélben az is szerepel, hogy április 28-án az FBI “további, részletes információkat tartalmazó” dokumentumokat és egy levelet nyújtott be válaszul Jordan április 10-i, az FBI Richmond-féle feljegyzésre vonatkozó idézésére.

A képviselőház igazságügyi bizottságának július 17-i sajtóközleménye azonban azt állítja, hogy az FBI által megosztott dokumentumokat vagy “erősen szerkesztették, hogy kizárják a kritikus információkat“, vagy az iroda nem mutatta be a kért megfelelő dokumentumokat.

Dunham levele szerint az FBI által az áprilisi idézésre válaszul rendelkezésre bocsátott dokumentumok és levél “megerősítette, hogy egyetlen más hírszerzési termék sem tartalmazta az idézésben megjelölt kifejezéseket“.

A levélben az is szerepel, hogy az FBI április 28-án “a richmondi területi iroda helyi hitközségekkel való kapcsolatfelvételével és a richmondi katolikus egyházmegyével folytatott kommunikációval kapcsolatos dokumentumokat” bocsátotta rendelkezésre.

Jordan Wray-nek írt legutóbbi, július 17-i levelében azt írta, hogy a bizottság úgy véli, hogy “további kommunikáció is létezik” az FBI és a Richmondi Egyházmegye között, a már átadottakon túl.

A bizottságnak benyújtott, szerkesztett dokumentumok rávilágítanak az FBI és a Richmondi Egyházmegye közötti kommunikációra, de a szerkesztések miatt a bizottság nem tudja teljes mértékben megérteni ezeknek az interakcióknak a természetét” – írta levelében Jordan.

Továbbá a bizottság úgy véli, hogy további olyan kommunikáció is létezik, mint például a március 24-i találkozó megszervezése és ütemezése az FBI Richmond és a Richmondi Katolikus Egyházmegye között, amely megfelel az idézésnek” – tette hozzá.

Dunham levelében válaszul közölte, hogy az FBI “nem tud ilyen dokumentumokról“.

Azonban folytatjuk szorgalmunkat, hogy meggyőződjünk arról, hogy léteznek-e ilyen dokumentumok, és ha igen, akkor azokat haladéktalanul a bizottság rendelkezésére bocsátjuk” – mondta.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a korábban bemutatott közlések közül az FBI csak a személyazonosításra alkalmas információkat szerkesztette, amelyek szinte mindegyike a nyilvánosság tagjaira vonatkozott” – írta Dunham.

Amennyiben a bizottság szeretné látni ezen anyagok szerkesztés nélküli példányát, az FBI hajlandó ezeket a dokumentumokat zárt ülésen bemutatni“.

Dunham azt írta, hogy az FBI “elektronikus keresést indított” a Richmond-jegyzékkel kapcsolatos iratok után.

Miután nem kaptunk visszajelzést a bizottságtól arra vonatkozóan, hogy az FBI-nak hogyan kellene rangsorolnia az április 10-i idézésben kért információk kategóriáit, az FBI az FBI rendszereinek nem minősített és minősített enklávéiban is keresett potenciálisan válaszadó anyagokat” – áll a levélben.

Az iroda jelenleg vizsgálja az iratokat, és azokat “gördülő alapon, a bűnüldözési, nemzetbiztonsági és más végrehajtó hatalmi szervekkel kapcsolatos kötelezettségeinkkel és titoktartási érdekeinkkel összhangban” fogja kiadni – áll a levélben.

A bűnüldözési szempontból érzékeny információk nyilvánosságra hozatala jelentős hatással lehet az FBI működésére. Ennek megfelelően tisztelettel kérjük, hogy a bizottság ne terjessze vagy más módon hozza nyilvánosságra ezeket a dokumentumokat az FBI-jal való előzetes egyeztetés nélkül” – írta Dunham.

Forrás: ncregister.com

1radikális-tradicionalista” Ezt Rákosi-Kádár idejében a kommunista-bolsevikok úgy nevezték, hogy KLERIKÁLIS REAKCIÓ

Legolvasottabb írások125 times!

Print Friendly, PDF & Email