Nicaragua: Ortega kormánya által szervezett egyházüldözés

A jelentés harmadik része, “Nicaragua: Martha Patricia Molina Montenegro, nicaraguai jogász. A száműzetésben élő kutató készítette, és 2023. május 3-án mutatták be az interneten – számol be a SIR olasz ügynökség.

Martha Patricia Molina Montenegro
A tanulmány a Daniel Ortega diktatúrája által elkövetett 529 üldöztetésről számol be 2018 áprilisa óta, amikor az országban kormányellenes tüntetések törtek ki, egészen 2023 márciusáig.

A jelentés célja, hogy “konkrét számokban mutassa be a katolikus egyházat Nicaraguában ért támadásokat és bántalmazásokat” – mondta Martha Patricia Molina. A 232 oldalas dokumentum négy fejezetre oszlik, és időrendi sorrendben sorolja fel az egyes támadásokat, amelyeket igazoltak és leírtak.

Felsorolja az egyház által az elmúlt öt évben elszenvedett ellenségeskedéseket, beleértve a körmenetek betiltását a legutóbbi nagyhéten. A harmadik fejezet az ellenségeskedések összefoglaló bemutatása, az utolsó pedig az “egyház elleni gyalázások, szentségtörések, támadások, rablások és támadások” kronológiája.

A jogász szerint azonban “az adatok alulértékeltek, mert a vallási hatóságok részéről kevés vagy egyáltalán nem történik feljelentés“, amihez társul “a laikusok vagy a vallási csoportok tagjai részéről növekvő félelem és óvatosság az ellenséges cselekmények dokumentálásában“.

A jelentés idézi, hogy 2018-ban 84 támadás érte a katolikus egyházat Nicaraguában, 2019-ben 80, 2020-ban 59, 2021-ben 55, 2022-ben 161 – az elmúlt öt év legmagasabb száma – és az idei év első négy hónapjában 90 támadás. A diktatúra 32 hívőt kiutasított az országból, hét egyházi épületet elkobzott, több médiumot bezárt, és különösen Rolando Álvarez matagalpai püspököt ítélte 26 év és 4 hónap börtönbüntetésre.

José Manuel Vidalnak a Religión Digital számára feltett kérdéseire válaszolva Martha Patricia Molina hozzáteszi, hogy Álvarez püspököt önkényesen rabolták el otthonából, miközben imádkozott, és nem követett el bűncselekményt. Senki sem tudja, hol tartják fogva, mert a rezsim titkolózik az ügyben.

Mindenesetre a nicaraguai börtönöket nemzetközi és nemzeti emberi jogi szervezetek a kínzás és a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód több mint 40 formájának elkövetésével vádolják. Az Ortega-diktatúra szerint a püspök hivatalosan a közös börtönrendszerben van, ahol 26 éves büntetését tölti a perben vádolt bűncselekmények miatt.

A szerző hangsúlyozza, hogy “a nicaraguai katolikus egyház jelenleg katasztrofális időszakon megy keresztül, az ország történelmének legrosszabb időszakán, amelyet az támad, akinek minden jog garanciájának kellene lennie, ebben az esetben a nicaraguai állam, de éppen az állam az, amely üldözi és támadja az egyházat“.

Martha Patricia Molina Montenegro 1981. február 13-án született Nicaraguában, ügyvéd. Tanulmányait a spanyolországi Salamancai Egyetemen végezte. A La Prensa című napilap szerkesztőbizottságának tagja, és több vizsgálatot is folytatott a közigazgatásban tapasztalható korrupció ügyében. Sajnos nem talál támogatást a vatikáni diplomáciában – amelynek hallgatása a nicaraguai vallásüldözéssel kapcsolatban süket fülekre talál.
 

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások149 times!

Print Friendly, PDF & Email