“Extra Ecclesiam nulla salus est”

A francia szabadkőműves Yves Marsaudon az eljövendő egységes világvallást a következőképpen definiálja: „Ki lehet jelenteni, hogy az ökumenizmus a szabadkőművesség legitim gyermeke. Korunkban egyik rendtársunk, Franklin Roosevelt követelte ki mindenki számára azt a lehetőséget, hogy az Isten előtti hódolatban saját alapelveit és meggyőződését követhesse.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés

Ez egyszerre tolerancia és ökumenizmus. Mi, hagyomány hű szabadkőművesek megengedjük magunknak, hogy egy ünnepelt államférfi eme kijelentését megismételjük és a körülményekhez igazítsuk. Katolikusok, ortodoxok, protestánsok, zsidók, muszlimok, hinduk, buddhisták, szabadgondolkodók, nem-hívők, ezek csupán a keresztnevek. A családi nevük mindegyiküknek szabadkőművesség lesz.

XI. Piusz pápa egy szigorú hangvételű körlevélben arra figyelmeztette híveit, hogy: “aki az egységhez közeledik, az alá ássa az igaz vallás eszméjét, és az ateizmushoz fog eljutni.(Szerk.: Jobb oldalon, PDF-ben letölthető XI. Piusz pápa Mortalium animos enciklikája, mely az ökumenizmussal foglalkozik, és hogy kikkel, milyen módon lehetséges az.)

Más szavakkal ez a következőket jelenti:

az egységes világvallás az összes vallás egyenlőségéből fog állni. Mindegyik ugyanannyira érvényes. Ennek feltétele azonban az egyesítő családi név, vagyis annak a szabadkőműves tévtannak az elismerése, amely szerint minden vallást Isten akart, és mindegyik hozzá vezet. Ez az eljövendő világvallás legfőbb dogmája. (Nincs tehát Szentháromság, nincs Megváltó és nincs megváltás, mert az ősbűn legitim, amiként az ember, Istennel való szembenállása is!)

Ezzel az elvvel egészen egyetértve jelentette ki P. Dupuis Fatimában:

„A világ összes vallási hagyománya egy, az emberiség számára készített isteni terv része. A Szentlélek jelen van és egyaránt megmutatkozik a buddhizmus, a hinduizmus, a keresztények és a nem-keresztények szent írásaiban.”

És ehhez még hozzáfűzte:

„Az isteni uralom univerzalizmusa teszi ezt lehetővé. Ezek egész egyszerűen csak a fejlődés különböző útjai a megváltás közös titka felé.”

(Most már csak azt kéne pontosítani, hogy a démonok is istenek-e, ezek szerint hány istenség van, és a fenti “isteni terv“, melyik “Isten” eredendő terve? Melyik isteni személy áldozta fel önmagát szeretetből, az emberiség üdvösségéért? Bizony ezt, nem ártana mindenek előtt tisztázni!)
Rákérdezve a firenzei zsinat dogmájára, miszerint az “Egyházon kívül nincs üdvösség – Extra Ecclesiam nulla salus est”, P. Dupuis ezt válaszolta:

Nincs szükség a firenzei zsinat 1442-ből származó szörnyű szövegére való hivatkozásra.

Forrás: facebook.com [köszönjük a posztolónak, egyetértünk a dogmával)

Legolvasottabb írások752 times!

Print Friendly, PDF & Email