Müller bíboros lesz XVI. Benedek örököse

A motu proprio Traditionis Custodes “meggondolatlansága”, “tanbeli zűrzavar” az Egyházban: Gerhard Müller bíboros tollat ragadott és megszólalt néhány nappal az emeritus pápa temetése után, ami nagyon úgy néz ki, hogy nagy előkészítő manőverek kezdete a leendő konklávéra.

Rómában a karácsonyi fegyverszünet rövid életűnek tűnik: sőt, úgy tűnik, hogy meg is dőlt XVI. Benedek emeritus pápa 2022. december 31-i istenhozzádjával, akinek – több vatikánista szerint elfuserált – temetése alkalmat adott arra, hogy reflektorfénybe kerüljenek azok az éles feszültségek, amelyek Ferenc pápa pontifikátusának utolsó szakaszát minden bizonnyal megrázzák.

Miután megjelentek a Semmi más, csak az igazság című mű érdekes részletei, amelyet Msgr. Georg Gänswein, XVI. Benedek egykori magántitkára írt, és amely nem a legjobb színben tünteti fel az argentin pápát, most a Hittani Kongregáció egykori prefektusán a sor, hogy ismét kifejtse kritikáját a Szent Márta-ház házigazdájával szemben.

Ferenc pápa latin misére vonatkozó korlátozásai meggondolatlanok voltak. Úgy gondolom, hogy a szuverén pápának jót tenne, ha jobban odafigyelne az egyházon belüli minden érzékenységre, még azokra is, amelyek a legmesszebbinek tűnnek a sajátjától“. Ludwig Müller bíboros ítélete úgy esett, mint a bárd a január 10-i sajtóközleményben.

Könyvében Msgr. Gänswein azt állítja, hogy az emeritus pápa a XXIII. János misekönyv használatát korlátozó dekrétum közzétételének napján, 2020. július 16-án “a L’Osservatore Romano-t lapozgatva” “fedezte fel“. A prelátus hozzáteszi, hogy a német pontifex, bár tiszteletben tartotta “az utódja döntéséért viselt felelősséget“, azt “személyes minőségében döntő irányváltásnak“, sőt “hibának” tekintette.

Ebbe a nyílt résbe sietett bele Müller bíboros, aki az év elején még nem fejezte be, hogy a vatikánisták beszédtémája legyen. Január 27-én jelenik meg a Cantagalli Kiadó gondozásában a magas rangú német prelátus legújabb könyve, amely Franca Giansoldati újságírónak adott interjúk sorozatából áll.

A XVI. Benedek által kinevezett egykori hitvédő felvállalja az elődje számára kedves kérdéseket, és elítéli a “tanbeli zűrzavart” és a skizma veszélyét, amelyet különösen a zsinati út németországi előrehaladása illusztrál:

“A kinyilatkoztatott tanítást tagadják, nem csupán lelkipásztori vagy liturgikus reformokról van szó, hanem a hit lényegéről. A homoszexuális párok megáldása Isten ellen irányul” – figyelmeztet Müller bíboros, aki implicit módon Josef Ratzinger örökségének letéteményese.

Egy biztos: a Szent Kollégium választói számára már megkezdődtek a nagy manőverek a következő konklávéra, amelyet felgyorsított a pápai emeritus eltűnése és a Péter jelenlegi utódjának egészségi állapotával kapcsolatos elhúzódó kétségek, akinek pontifikátusa több porporato szemében már réges-régi történelem.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások327 times!

Print Friendly, PDF & Email