Elektronikus “Igazoló” kártya diakónusok, papok és püspökök számára Franciaországban

Az egyház lemond a papírról. Utat az egyetemes, összekapcsolt és “hamisíthatatlan” “celebret”-nek. A püspököknek már van. 2023 végére minden francia pap és diakónus, “azaz körülbelül 17 000-18 000 felszentelt pap” zsebében lesz egy hitelkártya méretű, laminált személyazonosító okmány.

Ahogyan azt az egyházjog már most is előírja, ez utóbbiaknak azonosítaniuk kell magukat, amikor elhagyják egyházmegyéjüket, a kegyhelyeken, a templomok bejáratánál, vagy olyan nagyszabású rendezvényeken, mint az Ifjúsági Világnap (WYD).

A Celebret

A püspök vagy egy vallási közösség elöljárója által kiállított oklevél tanúsítja, hogy “a pap képes a szentségek ünneplésére“: misét, keresztséget, gyónást, házasságot, szentségimádást, és prédikálni” – magyarázza Alexandre Joly mszgr., Troyes püspöke, a francia püspöki konferencia (CEF) alelnöke. Meghatározza, hogy a pap felügyelhet-e fiatalokból álló csoportokat, vagy egyedül maradhat-e egy kiskorúval még látható helyen is.

A celebret kérhető az egyházmegyén kívüli, franciaországi vagy külföldi utazások során, kegyhelyeken vagy plébániákon, illetve olyan nagyszabású eseményeken, mint az Ifjúsági Világnapok (WYD), annak igazolására, hogy a pap alkalmas a szentségek kiszolgáltatására, és nem vonatkozik rá semmilyen, a szentségi képességeit akadályozó korlátozás.

Egy dematerializált kelebiai

A 2021 novemberében tartott plenáris közgyűlésen összegyűlt püspökök által hozott döntés, a nemzeti modell létrehozása hozzájárul a dokumentum homogenizálásához az egyházmegyék és a vallási közösségek között, valamint lehetőséget biztosít az engedélyek és korlátozások valós idejű frissítésére. Célja, hogy megakadályozza, hogy az imposztorok (hamis papok vagy diakónusok) továbbra is a hívek és a szentségek rovására cselekedjenek, hamis ünnepeltek létrehozásával.

Konkrétan egy személyi azonosító kártyáról van szó, amelynek formátuma megegyezik az új személyi igazolványokéval, és amely egy okostelefonnal bepattintott QR-kód segítségével hozzáférést biztosít az ünnepelthez. Ennek a kártyának nincs érvényességi korlátja, kivéve a beiktatási hely megváltozása esetén. A kártyán a következő információk jelennek meg:

fénykép; inkardinációs adatok; a pap keresztneve, vezetékneve, születési helye és ideje; valamint a pap felszentelésére vonatkozó információk.

Tartalmaz továbbá egy egyedi személyi azonosítót (ID), valamint egy QR-kódot. Mostantól a “papokat, rektorokat vagy sekrestyéseket” fogadó személyek a dokumentumra nyomtatott QR-kód lecsapásával ellenőrizhetik a pap státuszát. Ez a link egy országos elektronikus címtárban szereplő “személyzeti” oldalra vezet.

A püspököknek biztosítaniuk kell, hogy az információkat évente vagy “amint szankciót vagy korlátozást hirdettek ki” frissítsék. Az oldalak három színben jelennek meg. Zöld (nincs korlátozás), narancssárga (korlátozás) vagy piros (nincs ünneplés). Ha narancssárga színnel jelenik meg, akkor a részleteket egy bizalmas kód segítségével lehet megjeleníteni, amelyet a kártyát tartó papnak küldenek. Ha ő nem hajlandó megnyitni a hozzáférést a helyiségéhez: “Egyáltalán nem fog tudni ünnepelni semmit” – figyelmeztet Msgr. Joly.

A troyes-i püspök elismeri, hogy ez “kultúraváltás az egyházban” az ellenőrzés tekintetében. A régimódi papíralapú ünnepélyekkel lehetséges volt a személyazonossági csalás és a “hanyagság” – “megtörtént”. Az új eljárás “öt másodpercet vesz igénybe, és olyan természetes lesz, mint az egészségügyi kártya bemutatása” – hangsúlyozza Ambroise Laurent, a CEF titkárhelyettese.

Forrás: fsspx.news

Legolvasottabb írások166 times!

Print Friendly, PDF & Email