A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint “a lombikbébiprogram minden formája bűn”

Veres András győri megyéspüspök szerint “tudatlanság áll” a lombikbébiprogram hátterében, és a “tudatlanság mértékétől függ, hogy az mekkora bűn”. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Magyar Nemzetnek adott villáminterjújában beszélt erről.

– Augusztus 20-ai szentbeszédében miért üzent hadat a lombikbébiprogramnak?
– Nem hadüzenet volt ez. A Katolikus Egyház tanítása ebben a kérdésben nagyon egyértelmű. [Szerk.: lásd és olvasd a beágyazott PDF dokumentumot a bioetikai tanításról] A magyar törvénykezés nem megfelelő a keresztény értékrend szerint, és kormányzati szinten történt változtatás, nagyobb összeget rendeltek a lombikprogramhoz, ezért a nemzeti ünnepen, amikor a keresztény önfeladásról szóltam, szólni kívántam arról is, hogy a keresztény értékek ezen a téren is mást diktálnak.

– Ha a törvényileg szabályoznák a lombikbébiprogramot, ha minden létrehozott embriót beültetnének, és egyetlenegyet sem pusztítanának el, elfogadhatónak tartaná a beavatkozást?

– A Katolikus Egyház egyértelműen az élet védelme mellett teszi le a voksát, ahogy azt a mai orvostudomány tartja, a fogantatás pillanatától a természetes befejeződéséig. A lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a Katolikus Egyház számára.
– Az egyház azt kívánja a kormánytól, hogy ne támogassa a lombikbébiprogramot?
– Ilyen kérést nem fogalmaztunk meg, mert nyilván a kormány saját belátása szerint cselekszik, de mint a Katolikus Egyház egyik papja, illetve püspöke, kötelességemnek érzem erre figyelmeztetni, mint ahogy az abortusszal szemben is számtalanszor felemeljük a szavunkat.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés [502.82 KB]

– Mit gondol arról a helyzetről, ha egy lelki vezető segít egy mélyen vallásos katolikus családnak, amelynek nem lehet gyermeke, de végső elkeseredésében a lelki vezető segítségével, imádkozással, az életadás szándékával vág bele a programba? Elítélendőnek tartja?
– Egy lelkipásztor ilyet soha nem tanácsolhat, hiszen az egyház ezzel kapcsolatos véleménye nagyon világos és egyértelmű az élet védelmében. Az, hogy lelkipásztori segítséget ad a házaspárnak az állapota elfogadásához, egy másik kérdés. Magam is tapasztaltam több évtizedes lelkipásztori szolgálatomban, hogy steril házaspároknak, miután elfogadták a javaslatomat, hogy fogadjanak örökbe és neveljenek gyermeket, egy-két éven belül megszületett a saját gyermekük. Az emberi szervezet és psziché összetett, az látszik, hogy a gyermek gondozása által felszabadul egy belső gát, amely lehetővé teszi, hogy gyermekük születhessen.
– Mi a véleménye azokról a katolikus párokról, akik részt vettek a programban?
– Sajnálattal gondolok ezekre az esetekre, de sajnos azt is tudom, hogy mi, papok is hibásak vagyunk, mert kevés alkalmunk van, hogy erről beszéljünk. Egy templomi közösség nem alkalmas arra, hogy ezekről a kérdésekről beszéljünk, meg kellene találnunk azokat a fórumokat, ahol erről szólhatunk. Legtöbben tudatlanságból teszik, amit tesznek.
– Bűnben fogannak a lombikgyermekek?
– A gyermek tehet legkevésbé róla. A szülők pedig nagyrészt tájékozatlanok. Azt el kell mondjam, hogy a lombikbébiprogram nem járható út az élet továbbadására.
– Bűnt követ el az, aki részt vesz a programban?
– Attól függően, hogy mennyire volt tudatos részéről a döntés, ennek mértékében a bűne súlyosabb vagy kevésbé súlyos.
Frissítés: A kormány válaszul tovább bővíti a lombikprogram-eljárásokat
A kormány álláspontja az, hogy a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdés kapcsán.
A kormány ezt a lehetőséget támogatja – jelentette ki az államtitkár, reagálva Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a lombikprogrammal kapcsolatban a napokban tett kijelentéseire.
Az államtitkár kérdésre azt mondta: nem lehet elítélni azokat a párokat, akik ilyen megoldást választanak a gyermekvállalás érdekében.
Az kormány államtitkára hozzátette: a közeljövőben jelenik meg az a kormányrendelet, amely a jelenlegi lombikprogram-eljárásokat bővíti.

* * * * *

Az evangélikusok és a reformátusok szerint nem “bűnösek” a lombikbébisek:
“Isten áldásának tekinthető”

 
Az evangélikusok véleményét dr. Orosz Gábor Viktor, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata Teológiai Bizottságának elnöke fogalmazta meg a 168 óra újságírójának kérdésére válaszolva:
A lombikbébiprogram azon párok számára helyezi kilátásba a saját gyermek világrajövetelét, akiknek természetes úton ez nem lehetséges. Azok az orvosi beavatkozások, amelyek férfi és nő saját gyermek utáni vágyát beteljesíteni igyekeznek (homológ megtermékenyítés), teológiai szempontból is alapvetően örvendetesek.
Amennyiben a mesterséges megtermékenyítés módszereit eredményesen alkalmazzák és az úgynevezett számfeletti embriók létrejöttét igyekeznek elkerülni, akkor véleményünk szerint a mesterséges megtermékenyítés Isten áldásának tekinthető.
Szemben a római-katolikus tanítóhivatal természetjogon alapuló megállapításaival, evangélikus oldalon nincs olyan ellenvetés, amely az eljárás előnyeit irrelevánsnak minősítené a tudatosan vállalt kockázatokkal szemben.
Ugyanakkor evangélikus álláspont szerint is előnyt élvez a természetes úton való fogantatás, hiszen csak így tapasztalható meg a szerelem, a szexualitás és az utódnemzés közvetlen összetartozása.
Ha ez az ideális helyzet nem áll fenn, tehát természetes úton a várandósság nem jöhet létre, a lombikbébiprogram alapvetően elfogadott alternatívaként alkalmazható eljárás.
A lombikbébiprogram nemrég bejelentett magyarországi kibővítése a fentiek alapján pozitív fejlemény és reménységünk szerint még több olyan egészséges gyermek világrajövetelét teszi lehetővé, akik szerető családban nőhetnek majd fel, ott, ahová nagyon várták őket szüleik.

* * * * *

Forrás: MTI és Evangélikusok honlap alapján
Szerk.:
Nos ez a különbség a katolikus egyház és (az Istent és tanítását) megreformáló felekezetek között. Nem véletlen, hogy Jézus az általa alapított egyetlen egyház [Mt 16,18] apostolaira bízta az evangélium hirdetését (és tanításának értelmezését, magyarázatát), és nem minden emberre. A püspök valamelyik apostol utóda az “apostoli successio” értelmében kézrátétel által. Ugyanezt az utódlást kapják – csak nem a hatalom teljességével – az áldozópapok.
Az emberek által alapított protestáns felekezetek (és nem egyházak) tagjai ennek hiányában szenvednek, tehát értelmezésüket nem lehet elfogadni Istentől származónak.
Viszont a cikk alapján tényleg fel kell vetni, hogy ki a katolikus (keresztény) és ki nem. Nem (vagy csak nagyon nehezen) nevezhető katolikusnak (kereszténynek) az, aki szembe megy a római-katolikus anyaszentegyház kétezer éves tanításával, és az ebből levezethető igazságokkal.
Admin

Legolvasottabb írások868 times!

Print Friendly, PDF & Email