Zen bíboros megvédi a latin misét Ferenc pápa keresztes hadjáratától

A 89 éves Joseph Zen hongkongi bíboros aggódik a Ferenc pápa által a hagyományos latin misével kapcsolatban bevezetett esetleges korlátozások miatt.

OldYosef.hkdavc.com blogján (június 12) azt hangsúlyozta, hogy őt “egyértelműen nem tartják a római rítus szélsőségesének“, és hogy papként és püspökként aktívan dolgozott a Novus Ordo mellett.

Mindazonáltal Zen nem tagadhatja a Motu Proprio Summorum Pontificumból származó jót. A római rítus révén sok hongkongi fiatal “újra felfedezte az imádat és a tisztelet érzését, amellyel Istennek, a Teremtőnknek tartozunk”.

Zen azt írja, hogy “nem tudja elfelejteni” gyermekkorának szentmiséjét. Sanghajban az apja minden nap elvitte őt a misére, vasárnap pedig öt misére (miközben egy mai fiú képtelen lenne elviselni öt (Szerk.: nem ötöt, csak egyet) Novus Ordo misét egymás után).

Zen már kisfiúként érezte a római rítus mélységes tiszteletét, és lenyűgözte a gregorián ének szépsége. Ez az élmény táplálta a papi hivatását, “mint oly sokak esetében“.

Forrás: gloria.tv

Szerk.:
Fel kell tenni a kérdést, hogy miért van/volt, hogy egy fiatal fiú (13év), akit a NOM-ban nem lehetett felimádkozni a ministráláshoz, amikor életében először vett részt tridenti, csendes szentmisén, ami ugye latinul hangzott el, a hívek latinul válaszoltak – és a gyerek egy szót sem értett belőle -, a szentmise végén odajött hozzám a következő kérdéssel, hogy “T. bácsi, legközelebb ministrálhatok?

Az is egy megválaszolandó kérdés, hogy ~3 hete – miért mondta egy plébános (nem sokkal a nyugdíjazása előtti korban) nekem amikor a tridenti mise szóba került, hogy “Az az igazi!

Legolvasottabb írások949 times!

Print Friendly, PDF & Email