A tudósok elborzadnak Elon Musk Neuralink agychipje miatt

A Tesla-vezér tényleg nem más, mint egy karneváli kikiáltó, aki bármit hajlandó mondani, hogy pénzt keressen.

Miközben Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója úgy véli, hogy az általa alapított Neuralink nevű agy-számítógép interfész startup az emberi és technológiai interakciók jövője, erről sok szakértő nincs igazán meggyőződve.

Nemrégiben kutatók és tudósok a The Daily Beastnek nyilatkozva fejtették ki, hogy elborzadtak Musk céljától, hogy az emberi agyat összekapcsolja a számítógépekkel. Végső soron a félelmük középpontjában az áll, hogy a Big Tech beáramlik az emberi elmébe.

Nem hiszem, hogy elegendő nyilvános diskurzus zajlik arról, hogy milyen nagyszabású következményei vannak, ha egy ilyen technológia elérhetővé válik. Aggódom, hogy ez a kényelmetlen házasság lenne egy profitorientált vállalattal” – mondta Dr. Karola Kreitmair, a Wisconsini Egyetem orvostörténet és bioetika adjunktusa.

Valóban, a Neuralinkhez hasonló technológiát övező etikai kérdések ismeretlen területnek számítanak. Ezért sokan aggódnak amiatt, hogy ezek a termékek – amelyek látszólag a fogyatékkal élők megsegítésére szolgálnak – végső soron hogyan használhatók profitszerzésre – mutatott rá az aggodalmak okára a Futurism Neoscope portál.

Ha az a végső cél, hogy a megszerzett agyi adatokat más eszközökhöz használják fel, vagy ezeket az eszközöket más dolgokra használják – mondjuk autók vezetésére, Teslák vezetésére -, akkor sokkal, sokkal nagyobb piac lehet. De akkor ezeket az emberi kutatási alanyokat – valódi szükségleteket támasztó embereket – kihasználják és kockázatos kutatásokba vonják be valaki más kereskedelmi hasznára” – mondta a Daily Beastnek Dr. L. Syd Johnson, a SUNY Upstate Orvosi Egyetem Bioetikai és Humán Tudományok Központjának docense.

Kreitmair osztotta ezt az érzést. Miközben úgy véli, hogy a technológia “életmegváltoztató” lehet a bénult emberek számára, ugyanakkor a fogyasztói felhasználási lehetőségei etikai aggályok egész sorát vetik fel.

Egyes szakértők attól is tartanak, hogy Musk nem más, mint egy karneváli kikiáltó, aki bármit hajlandó mondani, hogy pénzt keressen. Korábban is tett már nagyszabású ígéreteket, amelyeket aztán durván alulteljesített. Ez a Neuralink esetében is megismétlődhet.

“Ezek a cégek és cégtulajdonosok afféle showmanek. Túlzó állításokat tesznek, és szerintem ez veszélyes, mert szerintem az emberek néha vakon hisznek nekik” – mondta Dr. Laura Cabrera, a Penn State egyetem neuroetikai kutatója a Daily Beastnek. Hozzátette: “Mindig óvatos vagyok azzal kapcsolatban, amit Elon Musk mond.”

Forrás: computerworld.com

Kapcsolódó:

  1. És létrehozzuk a Borgot: Emberes kísérletekbe kezd Elon Musk agyi implantátumos cége

Legolvasottabb írások426 times!

Print Friendly, PDF & Email